Het overkomt Daniël Kegel en Arshia Bhageloe regelmatig dat onbekenden bij ze aanbellen, alleen maar om te zeggen dat ze het zo’n mooi huis vinden. De schuurwoning die overduidelijk in houtbouw is uitgevoerd, valt dan ook op tussen de overwegend traditionele woningen in de Hilversumse nieuwbouwwijk Anna’s Hoeve. Daniël en Arshia hebben daarvoor maximaal gebruik gemaakt van de vrijheid in architectuur die werd toegestaan. Het kostte ze wel een paar jaar ontwerpen om uiteindelijk de oplossing te vinden in houtbouw.

Tekst: Bert van den Hoogen | Fotografie: Rob Kater

Een schuurwoning met een stedelijke uitstraling past goed in een bebouwde omgeving
Het is even zoeken naar de woning van Daniël en Arshia. Dat komt vooral doordat de laatste hand wordt gelegd aan de bestrating in de wijk en er net een grote vrachtwagen de doorgang blokkeert. Dus parkeren we honderd meter verderop. De woning vinden is vervolgens geen probleem, want die valt op tussen de vele traditioneel gebouwde woningen. Verder valt op dat enkele woningen al overduidelijk een jaar of drie, vier geleden gerealiseerd zijn en enkele nog maar net zijn opgeleverd. Het past bij het verhaal dat Daniël en Arshia vertellen over de tot standkoming van hun woning.

Met houtbouw blijk je heel goed een woning met traditionele vormen en een moderne uitstraling te kunnen bouwen.

Het staal in de gevel geeft de schuurwoning een stedelijk kar De voordeur heeft dezelfde kleur als het staal in de gevel

De houten constructie is zichtbaar in het interieur en zorgt meteen voor gezelligheid

De keuken, eetkamer en zitkamer vormen één geheel
De keuken, eetkamer en zitkamer vormen één geheel

 

TWEE JAAR ONTWERPEN

De woonkamer met glazen achtergevel tot in de nok
De woonkamer met glazen achtergevel tot in de nok

Het scheelde niet veel of Daniël en Arshia hadden de woning niet eens gebouwd. Ze hadden al van 2006 tot 2016 in een oude villawijk in Hilversum gewoond en wilden in 2018 in de stad terugkeren om hun grote wens uit te laten komen: een eigen woning bouwen. Daniël: “We konden de kavel kopen, omdat de eerst gegadigde besloot ervan af te zien. Datzelfde zou ons ook bijna gebeuren. We hadden een vrijwel voltooid ontwerp maar in de aanbesteding bleek dat het veel te kostbaar zou worden. We waren inmiddels twee jaar verder en de tijd begon te dringen. Toen stonden we voor de keuze: we stoppen ermee en zeggen de koopovereenkomst op, of we beginnen overnieuw met een heel andere bouwer.”

RUIMTELIJKHEID

Ze hadden in die twee jaar nooit aan houtbouw gedacht. Wel stelden ze bij de zoektocht naar een andere bouwer de uitgangspunten op dat het ontwerp kleiner en efficiënter en het ontwerpproces en de bouw sneller moesten. De tip van een oud-collega om Finnhouse Houtbouw te benaderen, deed ze beseffen dat houtbouw weleens de oplossing kon zijn. Arshia: “Met houtbouw blijk je heel goed een woning met traditionele vormen en een moderne uitstraling te kunnen bouwen. De voorbeelden die we bij Finnhouse zagen, hadden de ruimtelijkheid die we zochten. Het ontwerpproces en de levertijd van de materialen zijn kort en de bouw kan ontzettend snel.”

“Een woonkamer kun je zien als de savanne waar de eerste mensen leefden. Dat is een open ruimte met zicht naar buiten en elementen die geborgenheid bieden.”
Finnhouse architect Robin de Pagter

SLIMME OPLOSSINGEN

De kastenwand is op maat gemaakt en heeft onopvallend afwijkende maten kastdeurtjes.
De kastenwand is op maat gemaakt en heeft onopvallend afwijkende maten kastdeurtjes.

Met de ervaring die ze inmiddels hadden opgedaan, konden ze met hun wensen en woonfuncties gaan puzzelen om het op een voetprint van 170 vierkante meter te krijgen. Daniël: “We wilden een ruimte waarin de keuken, eetkamer en zitkamer één geheel vormen. Daarin wilden we ook een vide. Verder wilden we een bijkeuken, werkkamer en gastenverblijf met eigen badkamer op de begane grond en drie slaapkamers boven.” Om met al die wensen het aantal kubieke meters niet uit de hand te laten lopen, hebben ze een paar slimme oplossingen bedacht. Het was ze al snel duidelijk dat er meer ruimte op de begane grond nodig was dan op de verdieping. Daniël: “Als we één hoofdvorm zouden aanhouden met een even grote bovenverdieping als de begane grond, zouden we boven veel onnodige ruimte krijgen. Dus hebben we enkele functies beneden in een aanbouw bedacht.”

HOGE PLAFONDS

De eerste schetsen die daaruit voortkwamen waren meteen in de goede richting, maar ze wisten er nog wat aan te verbeteren. Arshia: “We hebben zelf met photoshop de indeling veranderd. We bedachten ook om de knik naar het schuine dak een meter te verhogen. Daardoor zijn de hele oppervlakten van de slaapkamers te gebruiken. We hebben bij het gastenverblijf schuifdeuren, dat scheelt ook weer ruimte. De verkeersruimte is minimaal.” Daniël: “Het is in vierkante meters niet zo’n heel groot huis geworden. De ruimtewinst die we door de extreem efficiënte indeling vonden, hebben we benut in de 285 centimeter hoge plafonds en de vide.”

OPEN TRAP

De indeling bestaat uit veel aparte ruimten, maar Daniël en Arshia beleven de woning als heel open. Dat komt onder meer door de vide, het grote raam in de slaapkamer van hun dochter en de open trap. Arshia: “Die open trap hadden we in een voorbeeldwoning in Finland gezien. Die zorgt voor een open verbinding. Alle ruimten lijken met elkaar in verbinding te staan. Of je nu boven in de slaapkamer of beneden in de bijkeuken bent.” Het prettige woonklimaat schrijven ze toe aan de houtbouw. Daniël: “We hebben bewust veel hout zichtbaar gehouden. Hout maakt het van zichzelf al gezelliger. Maar we wilden niet het idee hebben in een compleet houten huis te wonen, dus hebben we de wanden laten stuken. Dat maakt het landelijk en modern.”

De hal is beneden de enige verkeersruimte Vanuit het bed is er zicht naar buiten Door de schuine kap een meter te verhogen is het hele oppervlak van de slaapkamer te gebruiken

FLEXIBILITEIT

Houtbouw maakte het ook mogelijk de woning voor de lange termijn het helemaal hun woning te maken. Daniël: “We hadden ook een bestaande woning kunnen kopen en verbouwen, maar dan blijft het een woning waar je enige jaren te gast bent en aan een volgende overdraagt. Als je zelf je woning bouwt, dan is dat ook echt jouw woning. Onze ideeën zitten erin, we hebben over iedere centimeter nagedacht en we zien ons hier nog flink wat jaren wonen.” Daarvoor maken ze gebruik van de flexibiliteit van houtbouw. De begane grond is zo aan te passen dat
ze alle woonfuncties erin kunnen realiseren. Zo ver zijn ze nog lang niet. Sterker nog, ze zijn nog niet eens klaar met de finishing touch van de inrichting. Arshia: “Daar maken we geen haast mee, want mede door het hout voelt het alsof het al af is.”

De afscheiding van de douche in de stijl van een taatsdeur houdt de ruimte visueel open Het gastenverblijf heeft een eigen badkamer Tijdens het badderen is er uitzicht op de sterrenhemel

Architect Robin de Pagter:

“Het concept van schuurwoning kan ook goed in stedelijk gebied”

Architect Robin de Pagter van Finnhouse Houtbouw legt uit dat houtbouw past in de integrale opvatting over duurzaamheid en dat het daardoor inmiddels meer is dan een bouwmateriaal met charme.

Wat was voor u de uitdaging bij het ontwerpen van deze woning?
“De kenmerken van een schuurwoning type komen doorgaans het beste tot hun recht in een landelijke omgeving. Hier was de omgeving eerder stedelijk en de kavel relatief klein. Er was sprake van een relatief uitgebreid programma. De uitdaging lag in het optimaal gebruik maken van het daglicht, het open houden van de ruimtes en daarbij toch een mate van privacy kunnen waarborgen. Dit ontwerp rekent af met het cliché dat houtbouw een landelijke uitstraling heeft. De toepassing van staal en het profiel van de gevels geeft de schuurwoning een stedelijk en modern karakter.”

Waardoor is er toch de beleving van een woning van houtbouw?
“De constructie is eerlijk, met name aan de achterzijde. De houten kolommen hebben een dragende functie en dienen tegelijk als kozijn voor de grote glaspartijen. Binnen
is de constructie zichtbaar. Het is een vrijdragend houtsysteem. De isolatie bestaat uit ecologische materialen als hennep en vlas. Dit maakt de schil van de woning vochtregulerend. Hierdoor ontstaat een gezond leefklimaat met een goede luchtkwaliteit. Dat is een van de vele positieve eigenschappen van hout.”

Hoe past hout in een bredere opvatting over wooncomfort?
“Finnhouse heeft zich verdiept in biophilic design, wat letterlijk vertaald liefde voor leven / de natuur betekent. Het blijkt dat mensen gezonder en prettiger leven als ze worden omgeven door natuurlijke elementen. Dat willen we zoveel mogelijk incorporeren in het ontwerp. Denk aan natuurlijke materialen, daglicht, zichtlijnen die buiten naar binnen halen, natuurlijke verhoudingen en balans tussen zaken als licht en donker, groot en klein, harde en zachte materialen. Een woonkamer kun je zien als de savanne waar de eerste mensen leefden. Dat is een open ruimte met zicht naar buiten en elementen die geborgenheid bieden. Van nature wordt dit door mensen als aangenaam ervaren. De keuze voor hout is daarbij ons startpunt. Hout werd lange tijd gekozen vanwege de charme. Inmiddels is het echter essentieel onderdeel van een integrale benadering van het begrip duurzaamheid.”

Comments are closed.