In het andere huis op de kavel, aan de rechterkant, dus in het ‘boerderij’ gedeelte leven Claudia en André met hun twee kinderen.

Zij kwamen via Funda bij dit projectplan. “Wij zochten naar een landelijke locatie en dat is met deze kavel goed gelukt. Het uitzicht op de weilanden, waar regelmatig koeien lopen, is geweldig. Dankzij de grote raampartijen hebben we binnen veel licht, maar ook kijken we door een schilderijlijst naar buiten en dat is fantastisch. Eerdaags komen er op onze kavel twee mini-ezels, waar we hier de ruimte voor hebben. Ruimte voor eigen mini-ezels plus genoeg opberg- en werkruimte. We hebben het allemaal”, vertelt André enthousiast. Met het inrichten van de beneden verdieping is ook rekening gehouden met het uitzicht. De vele en grote raampartijen zorgen voor altijd weer een ander uitzicht.

GENIETEN VAN HET LEVENDIGE UITZICHT (Woning 2)

“We genieten ook van de veranda op het zuidwesten. Eind van de dag kun je daar comfortabel zitten.” In het originele ontwerp van het ontdekkingshuis was er nog een veranda getekend, gespiegeld aan de zuidwestkant. Op die ‘koude kant’ is nu een inpandige schuur gemaakt. André: “Er was voor dit projectplan al zoveel goeds uitgedacht en getekend, maar hier en daar wilden wij toch dingen anders. Gelukkig was dat in overleg met Barentsz vaak mogelijk. Zo wilden we bijvoorbeeld geen verlaagde plafonds waar leidingen in weggewerkt konden worden. Wij vinden het mooi om de balken zichtbaar te houden, dus zijn de leidingen in één vak geplaatst.”

WAT EEN FANTASTISCHE LANDELIJKE LOCATIE!

Een zee aan licht door de grote ramen.
Een zee aan licht door de grote ramen.

 

Vide

De eikenhouten trap is een mooie verbindende factor in de woning.
De eikenhouten trap is een mooie verbindende factor in de woning.

Uniek aan de woning is de vide. In combinatie met de grote ramen geeft dat een zee van licht binnen, en in het trappenhuis. De eikenhouten trap wordt er een eye catcher door en is een verbindende factor in het huis. Tegelijk zorgt de opengewerkte ruimte van de vide wel dat de warmte, tot in de nok, blijft hangen. De woning mag dan wel energiezuinig zijn, de airco is geen overbodige luxe. “We hebben genoeg zonnepanelen op het dak liggen, 14 meer dan 28 die op de planning stonden.” In het projectplan waarbij de twee villa’s zijn ontwikkeld op basis van het Barentsz-concept van Nieuw Nederland is er energiezuinig gebouwd. De woningen zijn voorzien van alles wat de consumptie van energie tot het absolute minimum beperkt.

 

“We hebben genoeg ZONNEPANELEN op het dak liggen, 14 meer dan de 28 die op de planning stonden.”

Kookeiland en design bad

Claudia vertelt dat dit de eerste keer is dat zij een woning hebben laten bouwen. “Het is leuk om vanaf het begin mee te denken, al was dit al een bestaand plan. We konden samen met de architect wel aanpassingen aanbrengen. Zo hebben we gekozen voor een extra grote badkamer en is er dus één slaapkamer ‘opgeofferd’. Het is een riante ‘badzaal’ geworden met een vrijstaand design bad. Om het bad van 160 kilo de trap op te krijgen was nog wel een dingetje. We hebben uiteindelijk kennissen uit de sportschool benaderd of zij konden helpen met tillen. Gelukkig ging dat allemaal goed en is het nu een droombadkamer.”

Een andere eye catcher in het huis is de fijne, openkeuken met kookeiland. “Met zo’n ruimte moet dat wel. Wij wilden ook graag iets aparts doen met de keuken. André houdt zich hobbymatig bezig met bomen en we hebben een mooie tak van een perenboom gebruikt als poot onder het kookeiland. De keuken is in antraciet kleur en dat combineert mooi met het hout. Het huiselijke combineert mooi met het strakke”, aldus Claudia.

"We hebben een mooie perenboom gebruikt als poot onder het kookeiland."
“We hebben een mooie perenboom gebruikt als poot onder het kookeiland.”

 

MOOI AFWERKINGSNIVEAU

De keuken is in antraciet kleur en dat combineert mooi met het hout.
De keuken is in antraciet kleur en dat combineert mooi met het hout.

Claudia en André zijn net als de buren zeer te spreken over de werkwijze van Nieuw Nederland. “We gingen heel vaak kijken tijdens de bouw en dat werkte prima met de aannemer”, verduidelijkt André.  “Het is wel zo efficiënt als je vaak komt kijken als er aan je huis wordt gebouwd. We konden zo snel schakelen met de bouwers. Ook over de harde werkers uit Letland niets dan lof. Toen zij met de panelen kwamen en uit mijn oogpunt niet alles in rechte lijnen plaatste, dacht ik dat het fout ging. Lachend hebben ze uitgelegd hoe zij bouwen en de binnenwanden netjes met lasers in de juiste positie brengen. Tijdens de dagen dat de panelen werden geplaatst hadden we weercode oranje en dat heeft ons nog wel hoofdbrekens gekost. De wind en regen kwam zo in het huis en alles werd nat. Wij hadden het gevoel dat hout niet nat mag worden, maar gelukkig bleek het geen probleem en is het hout weer keurig opgedroogd.”

Het afwerkingsniveau is tot in de puntjes prima. “Soms moesten we een middenweg zoeken in het uitvoerend en cosmetisch aspect”, geeft André toe. Het gevelwerk is geïmpregneerd en geschilderd Douglas hout en in verschillende diktes verwerkt. Uniek. “Persoonlijk vind ik het belangrijk dat de voorkant van het huis, met een hoogte van 11,8 meter naar de nok, klopt. Zo moeten naadjes in de plank aansluiten en houtlijnen symmetrisch zijn. Die details maken het een karakteristieke woning.

Hoogwaardige, natuurlijke materialen - voor een heerlijk comfortabel binnenklimaat - en grote raampartijen voor een weids uitzicht en extra lichtinval.
Hoogwaardige, natuurlijke materialen – voor een heerlijk comfortabel binnenklimaat – en grote raampartijen voor een weids uitzicht en extra lichtinval.

Het hout is met veel aandacht op het huis bevestigd. Bij houtbouw zie je het direct als balken scheef zijn. Met stucwerk kun je ‘smokkelen’ maar langs een houten balk zie je een afwijking meteen. Het houten buitenwerk is behandeld en is volgens zeggen 50 jaar onderhoudsarm, maar het is afwachten wat het zonlicht en de warmte met het hout gaan doen. Binnen hebben wij het hout white wash laten verven en later hebben we de muren zelfs wit laten verven. Wij voelen ons zen in het huis en we genieten van het levendige uitzicht naar het polderlandschap.”

Wat maakt een Barentsz-huis nu zo uniek en karakteristiek? Van het eerste idee tot en met de oplevering, binnen 365 dagen. “Volgens ons zit het toch vooral in de eenvoud van het ontwerp, het ‘slimme’ gebruik van de ruimte(s) en het licht, plús de toepassing van nieuwe energiebesparende technologieën en kwalitatieve, herbruikbare materialen. Een echt huis van én voor de toekomst!”, aldus Barentsz.nl.

 

De raampartijen bij het trappenhuis zorgen voor veel licht, van onder tot boven - en andersom Hout en ruimte tot in de nok Ruime slaapkamers

De architect, Derk-jan Wentink, van Nieuw Nederland vertelt over het project:

Een badzaal met een vrijstaand design bad
Een badzaal met een vrijstaand design bad.

“Dit project was voor ons een speciaal project vanwege de bijzondere ligging in het open weidegebied en vanwege het feit dat dit onze eerste eigen ontwikkeling was met Barentsz-huizen. Naar aanleiding van dit succesvol verlopen project zijn wij momenteel met meerdere eigen ontwikkelingen bezig. Een mooi voorbeeld is het plan voor de eerste energieneutrale stolpboerderij aan de Mijzerweg 1a in Noordbeemster, werelderfgoed (nu te koop). Dit is een mooi voorbeeld, dat laat zien hoe flexibel het Barentsz concept is en hoe goed de plannen ingepast kunnen worden op hele verschillende bijzondere locaties.

Wij ontwikkelen en realiseren op eigen initiatief en in opdracht (plannen voor) tijdloze, eigentijdse gebouwen die naadloos passen in hun omgeving. Dit doen we met veel plezier en ambitie. En natuurlijk met respect voor de wensen van iedereen die er gebruik van maakt!”

Nieuw Nederland landinrichters en architecten. www.nieuw-nederland.nl.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.