TEGEN DE DUINENRIJ AAN LIGT DE FIJNE WONING VAN CAROLINE EN PIET. Via de achtertuin wandel je zo het schitterende duingebied in. En, op de eigen kavel is zelfs een heus duin te vinden. Het huis past perfect in de omgeving! Gebouwd met een grove grijze steen en hout. Bovendien is de nok niet hoog, want er is een sfeervol souterrain waar één verdieping op is gebouwd, de begane grond. Aan de buitenzijde is het al een plaatje van een woning en als we binnen zijn voelt het meteen goed en aangenaam. Dat heeft vele factoren: de bewoners zijn allerhartelijkst; het kleurgebruik en het interieur stralen rust uit en het binnenklimaat van deze ecologisch gebouwde houtskeletbouw woning voelt prettig en gezond.

Tekst: Marije Smit | Fotografie: Anahí Clemens

Een dampopen buitenbetimmering in western red cedar - wat vooraf vergrijsd is - zorgt dat de buitenzijde jarenlang onderhoudsarm mee gaat
Een dampopen buitenbetimmering in western red cedar – wat vooraf vergrijsd is – zorgt dat de buitenzijde jarenlang onderhoudsarm mee gaat.

Caroline vertelt eerst over het ontstaan van het idee om zelf een huis te laten bouwen. “Wij woonden al sinds onze jeugd met veel plezier in het dorp. Ons eerste huis kochten we relatief klein, maar hebben we steeds meer uitgebouwd met behulp van een architect en aannemers. De kavel was groot en het huis behoorlijk bewerkelijk. Als je jong bent is dat niet erg, maar toen wij tegen de zestig liepen werd het ons wat veel. Mijn man wilde wel naar een appartement, maar ik heb een medisch pedicure praktijk aan huis en dat zag ik niet zitten in een appartement. We kregen steeds meer het idee om zelf een huis te laten bouwen. De kavel waar mijn schoonouders wonen, was enorm groot en de ligging aan het duingebied is mooi. Mijn schoonvader had al eens geprobeerd om een bouwvergunning te krijgen, maar dat was niet gelukt. Toch wilde ik die aanvraag nog eens proberen te doen bij de gemeente. Mijn man had via Google een foto van een huis gevonden wat ons direct aansprak. Het bleek de bosvilla Bosch en Duin van architect Shai van Vlijmen.” Piet en Caroline zochten niet verder naar andere ontwerpen of architecten, maar klopten meteen bij Shai, oprichter en architect van NarrativA Architecten aan.

Caroline:
“We hebben door het hele huis dezelfde tegel en kleur toegepast waardoor het sfeervol en rustig is.”

Caroline - We hebben door het hele huis dezelfde tegel en kleur toegepast waardoor het sfeervol en rustig is

BIJ NATUURGEBIED

Shai van Vlijmen vertelt: “Het gebeurt niet vaak dat mensen bij je bureau aankloppen, omdat ze ‘dezelfde’ woning willen. Meestal halen ze alleen inspiratie uit een ander huis. Nu wilden Caroline en Piet dat ik mijn schetsontwerpen van de bosvilla Bosch en Duin zou ombuigen naar het plekje waar zij graag wilden wonen. Natuurlijk kun je niet ‘copy page’ een ontwerp overnemen, want je kijkt naar de ligging, de kavel, het aanzicht, het programma van eisen, de mogelijkheden. Je kunt wel een bepaalde DNA van een huis gebruiken, maar de locatie is bepalend hoe een huis wordt. Met het uitgewerkte schetsontwerp wilden we de gemeente overtuigen om de bestemming aan te passen, rekening houdend met de ligging, tegen het Natura 2000-gebied aan. In een Natura 2000-gebied worden bepaalde dieren, planten en hun natuurlijke leefomgeving beschermd om de biodiversiteit (soortenrijkdom) te behouden. Na het indienen bij de gemeente van het schetsontwerp met een ecologische biobased huis om op de kavel te bouwen, bleef het zo’n twee jaar.” De ontwerpfase speelde zich eind 2014, begin 2015 af. Shai leverde het ontwerp in bij de gemeente en in 2016 kwam er groen licht voor aankoop van de grond met bouwrecht. In augustus 2016 hebben Piet en Caroline verder gesprekken met architect Shai gehad om hun droomhuis verder te ontwerpen en in 2018 is er gestart met bouwen.

“ER IS GEBOUWD IN HOUTSKELETBOUW, met een damp-open constructie.”

Caroline heeft een medisch pedicure praktijk aan huis in het souterrain - Lekker licht dankzij het souterrain raam
Caroline heeft een medisch pedicure praktijk aan huis in het souterrain – Lekker licht dankzij het souterrain raam.

 

We zijn ook heel blij met de stalen pui en de taatsdeur
We zijn ook heel blij met de stalen pui en de taatsdeur.

 

DE GROND IN

Caroline vervolgt: “Ons perceel bleek vrij moeilijk, vanwege een duinheuvel en aan de achtergrens mocht er niet gebouwd worden. Wij wilden niet te hoog bouwen, want dat is niet fijn voor de buren (mijn schoonouders). Oplossing: we gingen de grond in. We hebben een begane grond als woon- en leefruimte en een souterrain met mijn praktijk en slaapetage. Wij wonen één meter boven het maaiveld en dat betekent dat we mooi wegkijken in de tuin. In het souterrain hebben we veel ramen, waardoor het er prettig licht is.” De architect vult aan: “In de zomermaanden is het aangenaam koel in het souterrain. De grondtemperatuur is twee a drie meter onder het maaiveld het jaar rond ongeveer 8-10 graden Celsius. De woning heeft uitstekende isolatie en natuurlijk vloerverwarming. Mensen willen vaak alles groots in een nieuw te bouwen woning. Als architect is het een vak om te laten zien dat je met minder ruimte nog steeds hetzelfde genot en woonfuncties kan hebben. Het is de kunst om zo klein en efficiënt mogelijk te bouwen, zowel budget-technisch gezien, als uit duurzaam oogpunt. Deze woning van Caroline en Piet voorziet in al hun (duurzame) woonwensen en is mede vanwege het formaat en materiaalgebruik zeer onderhoudsvriendelijk en praktisch.” Caroline en Piet zijn in oktober 2019 in de woning getrokken. Zij kozen bewust voor een kleinschalige aannemer uit eigen dorp, waardoor de bouwtermijn langer duurde. Maar van keuken tot badkamer en van kastenwand tot verfwerk is ambachtelijk
uitgevoerd. En dat zie je terug in de woning.

Ook de honden genieten van het huis en de omgeving
Ook de honden genieten van het huis en de omgeving.

 

Genieten van de open haard
Genieten van de open haard.

HOUT

Eén van de woonwensen voor het nieuwe huis was: minder onderhoud. Dankzij het gebruik van houtvezelisolatie en dampopen buitenbetimmering in western red cedar, wat vooraf vergrijsd is, kan de buitenzijde jarenlang onderhoudsarm mee. Een belangrijk detail aan de woning is de schoorsteen aan zowel binnen- als buitenzijde. Caroline: “Ook rondom het huis is dezelfde steen gebruikt als voor de schoorsteen. Dat was nog wel een uitzoekwerk. We kozen,
net als bij de bosvilla, voor steenwerk. Een nagemaakte Geopietra steen, met als achterliggende gedachte dat we geen bergen kapot maken. Bewust duurzaam. Samen met onze aannemer zijn we naar Flagstone in Vaassen geweest om het formaat van de steen, het voegwerk en de kleurstelling te bepalen. Op zich een moeilijke keus, want het is heel bepalend voor het huis. Ik ben blij dat we voor een melange in twee grijstinten hebben gekozen, met 75% donker en 25% lichter grijs.” Shai vult aan over het gebruik van natuurlijke materialen: “Er is gebouwd in houtskeletbouw, met een damp-open constructie. Het voordeel is dat vocht door de constructie naar buiten kan, het binnenklimaat is gezonder door het beter reguleren van vocht en warmte en er is geen ophoping van vocht in de constructie. Zo krijg je een evenwichtig binnenklimaat. Er is gewerkt met een systeem met natuurlijk isolatiemateriaal, zoals vlaswol of houtvezel isolatie.” Op de vraag of Shai van Vlijmen als architect een trend ziet in het gebruik van hout, legt hij uit dat er in de particuliere bouw in loop van de jaren meer bekendheid en vertrouwen in houtbouw is gekomen. “Ik ontwerp al meer dan 15 jaar ecologische en duurzame woningen en ik merk dat de laatste jaren klanten niet meer vragen of hout niet snel gaat rotten. Mensen snappen nu goed wat hout doet, ook voor de gezondheid en het binnenklimaat. Maar óók als milieuaspect. Mensen zijn meer bereid om te kijken naar hout als de oplossing van klimaatproblemen. Houtbouw is meer dan dat, je kunt er qua architectuur, beleving, isolatie en luchtdichtheid veel mee en ook in de detaillering.”

“We hebben een begane grond als woon- en leefruimte en een souterrain met mijn praktijk en slaapetage.”

Mooie lichtinval bij de trap en taatsdeur - lange kastenwand en badkamer in sfeervolle rust
Mooie lichtinval bij de trap en taatsdeur – lange kastenwand en badkamer in sfeervolle rust.

 

SFEERVOL EN RUSTIG

Op de vraag aan de bewoners op welke plek ze in het huis het meest trots zijn, zegt Caroline meteen:
“De woonkamer! Omdat het qua kleur, in grijstinten, rustig is. We zijn ook heel blij met de stalen pui en de taatsdeur. Dankzij het scharnierpunt aan de onder- en bovenkant en het ontbreken van een kozijn, krijg je een spectaculaire deur. De bovenetage is hoog en ruimtelijk, mede dankzij de grote tegel op de vloeren. We hebben door het hele huis dezelfde tegel en kleur toegepast waardoor het sfeervol en rustig is. Ik heb gekozen voor een keuken met een ‘watereiland’. Het kookgedeelte is naar de tuin gericht, zodat ik mooi uitzicht heb op de duinen en het afzuigsysteem direct naar buiten kan. In de woonkamer valt het steengebruik bij de openhaard en schoorsteen op en past mooi bij de inrichting. De lange gang op de benedenverdieping is door de timmerman van een grote kastenwand voorzien, dat maakt het ruimtelijk en praktisch. Wij wonen hier heerlijk!

De ruime douche met rain shower De grondtemperatuur is twee a drie meter onder het maaiveld het jaar rond - prima voor een slaapkamer

Voor wie meer wil weten over ecologisch bouwen is er op de website een gratis e-book te downloaden. Ecologisch ontworpen en gebouwde woningen zijn in opmars. Steeds meer mensen ontdekken de kwaliteit en de voordelen van een ecologische woning. Maar wat komt er allemaal kijken bij het ontwerp en de bouw van zo’n woning? In dit e-book lees je er meer over.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.