Na even zoeken herkennen we het huis van Conny en Andreas aan de bouwstijl. Opvallend tussen de andere huizen. Een schuurwoning ofwel een ‘WoonSchuur’, zoals architecten Yvonne en Sandra Weeber hun concept hebben genoemd.

Tekst: Willem Smalen | Fotografie: Rob Kater

Yvonne en Sandra Weeber zijn net gearriveerd”, zegt Conny als we binnentreden. We komen via de hal in de keuken die één ruimte vormt met de woonkamer. De grote achtergevel biedt zicht op de tuin en het aangrenzende plantsoen. “We hebben deze kavel uitgekozen vanwege het vrije uitzicht”, vertelt Andreas. De ontwikkeling van deze wijk hebben we samen met andere bewoners en de gemeente voor een deel zelf kunnen bepalen.”

We kwam al vrij snel uit op de stijl van een schuurwoning.
“We kwam al vrij snel uit op de stijl van een schuurwoning.”

 

WAT GING ER AAN DE BOUW VOORAF?

“We wonen ruim twintig jaar in Ommen. Ons vorige huis was een ‘twee-onder-één-kap’ in een prima wijk. Onze zonen stonden op het punt het huis uit te gaan. We wilden daarom graag kleiner gaan wonen, maar tegelijkertijd wel meer ruimte om het huis hebben. Een niet al te groot vrijstaand huis met een flinke tuin leek ons ideaal. Eerst hebben we gekeken naar bestaande huizen. We hoorden in die periode dat de gemeente een stedenbouwkundig plan ontwikkelde voor bouwkavels in het buitengebied van Ommen. Op een voorlichtingsavond werd ons in grote lijnen verteld wat het plan omvatte. We waren direct enthousiast. De verkaveling was toen nog niet bekend.

Yvonne en Sandra Weeber - Je hebt zowel binnen als buiten een Scandinavisch gevoel.
Yvonne en Sandra Weeber: “Je hebt zowel binnen als buiten een Scandinavisch gevoel.”

 

Het huis is helemaal op maat gemaakt voor ons. Niet alleen qua uitstraling maar ook qua indeling
“Het huis is helemaal op maat gemaakt voor ons. Niet alleen qua uitstraling maar ook qua indeling.”

Bij de ontwikkeling kregen geïnteresseerden inspraak in de gemeentelijke verkaveling. Je kon de gewenste grootte van je kavel aangeven en de architectuur die je voor ogen had. Uitgangspunt van de gemeente was een landelijke architectuur die zou passen in de omgeving. Toen de verkaveling bekend werd gemaakt, hebben we ons ingeschreven voor deze kavel. Een plek aan de rand van de wijk met aan één zijde blijvend vrij uitzicht. Toen werd het spannend: worden we ingeloot of niet? We werden ingeloot. Ons oude huis hebben we vrij snel verkocht. We konden zo plannen gaan maken voor het ontwerp van ons nieuwe huis.”

“Het huis is helemaal op maat gemaakt voor ons. Niet alleen qua uitstraling maar ook qua indeling”

 

WELKE BOUWSTIJL HADDEN JULLIE VOOR OGEN?

“We kwam al vrij snel uit op de stijl van een schuurwoning. Voor het ontwerp hiervan hebben we met drie architectenbureaus gesproken. Ook met Weeber Architecten. Met Yvonne en Sandra Weeber hadden we direct een klik. Hun concept ‘WoonSchuur” stond ons bijzonder aan.”

HOE KWAM HET CONCEPT WOONSCHUUR TOT STAND?

De buitenzijde bestaat uit hout van Thermowood-delen.
“De buitenzijde bestaat uit hout van Thermowood-delen.”

Dat vragen we aan architecten Yvonne en Sandra Weeber.
Yvonne: “We hebben het concept in 2005 ontwikkeld en op de markt gebracht. Het concept is ontstaan uit ergernis. Op het platteland verdwenen de schuren. Daarvoor in de plaats kwamen huizen die minder goed in het landschap thuis hoorden. Dat vonden wij in elk geval. Het landelijk gebied als beeldbepalend element werd aangetast. Daarom hebben we de woonschuur ontwikkeld als een soort hybride tussen een agrarische schuur en een woonhuis. Kortom, de ruimtelijkheid van een schuur met het comfort van een woonhuis.”
Sandra: “Verbouwde en gerenoveerde boerderijen zijn natuurlijk prachtig. Maar een dergelijke renovatie is meestal nogal begrotelijk. We zochten daarom naar een architectonische tussenvorm die goed in een landelijke omgeving zou passen en die tegelijkertijd voor veel mensen een betaalbaar alternatief zou vormen.”

WAT IS DE BOUWWIJZE?

Sandra: “De basisconstructie van deze woonschuur bestaat uit stalen spanten in combinatie met houtskeletbouw. Maar het kan ook een constructie worden van houten spanten. Dat overleggen we met de opdrachtgever. De bouwwijze heeft verder te maken met de aannemer die de bouw gaat uitvoeren. Bij de bouw van dit huis was het een plaatselijke aannemer met wie we een goede klik hadden.”
Yvonne: ” Voor de bouw gebruiken we zoveel mogelijk natuurlijke materialen. Het isolatiemateriaal is van vlas. De buitenzijde bestaat uit hout van Thermowood-delen. Het huis is zeer goed geïsoleerd, de ramen zijn voorzien van tripleglas.”

Beneden een grote leefruimte
Beneden een grote leefruimte.

 

“Je hebt zowel binnen als buiten een ‘Scandinavisch gevoel”

 

Beneden een grote leefruimte met aansluitend de keuken.
Beneden een grote leefruimte met aansluitend de keuken.

 

De grote achtergevel biedt zicht op de tuin en het aangrenzende plantsoen.
De grote achtergevel biedt zicht op de tuin en het aangrenzende plantsoen.

 

HOE ZOU DE OMSCHRIJVING VAN DEZE WOONSCHUUR ZIJN?

Yvonne en Sandra: “Bescheiden van formaat maar comfortabel. Je hebt zowel binnen als buiten een ‘Scandinavisch gevoel’. Er is een duidelijke relatie tussen binnen en buiten. Het is echt een huis voor twee personen. Een maatpak voor de opdrachtgevers.”

Conny en Andreas: ”Ja dat klopt, het huis is helemaal op maat gemaakt voor ons. Niet alleen qua uitstraling maar ook qua indeling. We wonen hier met z’n tweeën. Het huis heeft ook een praktische indeling. Beneden een grote leefruimte met aansluitend de keuken. Een aparte werkhoek voor ons beiden. Ook op de begane grond een ruime slaapkamer met badkamer en een slaapkamer voor logees. Op de verdieping een extra slaapgelegenheid. De indeling is levensloopbestendig.

Hal naar slaapkamer en badkamer. Een schuifdeur als toegang naar de zolderverdieping.
Hal naar slaapkamer en badkamer. Een schuifdeur als toegang naar de zolderverdieping.

 

We hebben een goede investering gedaan met onze energievoorziening. Een grondwarmtepomp zorgt voor warmte in huis, zonnepanelen vormen de basis voor de stroomvoorziening. We wonen hier nu twee jaar. Het is een energieneutraal huis. Sterker nog, we krijgen geld terug van de energieleverancier. In de woonruimte hebben we een palletkachel staan. Die geeft op koude winterdagen een extra behaaglijk gevoel.”

Grote glazen achtergevel met overdekt terras.
Grote glazen achtergevel met overdekt terras.

 

“Een fijn leefhuis voor ons tweeën, elke dag weer.”

 

WEEBER ARCHITECTEN

De tweelingzusters Yvonne en Sandra Weeber volgden de opleiding HTS-bouwkunde en de Academie voor Bouwkunst Rotterdam. Nu vormen zij de kern van Weeber Architecten in Rotterdam. Zij werken veel voor particuliere opdrachtgevers, zowel nieuwbouw als verbouw. Het architectonische concept ‘WoonSchuur’ hebben zij in 2005 ontwikkeld.

De tweelingzusters Yvonne en Sandra Weeber volgden de opleiding HTS-bouwkunde en de Academie voor Bouwkunst Rotterdam
De tweelingzusters Yvonne en Sandra Weeber volgden de opleiding HTS-bouwkunde en de Academie voor Bouwkunst Rotterdam.

 

Zonnepanelen vormen de basis voor de stroomvoorziening.
Zonnepanelen vormen de basis voor de stroomvoorziening.

Weeber Architecten
Graaf Florisstraat 37a
3021CB Rotterdam
Yvonne 06-49650088
Sandra 06-41684521
info@weeberarchitecten.nl
www.weeberarchitecten.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.