Een transformatie van oude schuur tot villa waarbij de gehele houten constructie in tact is gebleven. Studio Kees Marcelis, een studio voor (interieur)architectuur en vormgeving, heeft in samenwerking met Kampert Bouw dit mooie project uitgevoerd. Van een oude schuur naar een nieuwe, eigentijdse schuurwoning, waarbij circulair is gewerkt. Kees Marcelis geeft antwoord op onze vragen.
Tekst: Marije Smit | Beeldmateriaal: Studio Kees Marcelis
Wat hield de opdracht in?
“Het verbouwen van een schuur tot vrijstaande villa waarbij het liefst alle gebinten moesten blijven bestaan. Door het stellen van fundamentele vragen en door aan te sluiten op de belevingswereld van de opdrachtgever tasten wij de mogelijkheden op alle vlakken af. Op basis hiervan start de analyse en wordt er gezocht naar de essentie van de opdracht. Vanuit die essentie start de ontwerpfase.”
Waar diende de schuur voor en uit welk materiaal is de oude schuur opgetrokken?
“Het was een schuur, behorende bij de boerderij. In deze schuur stonden de tractoren en andere machines. De buitengevel is van gemodificeerd zwart hout om zo ook het idee van de schuur te benadrukken.”
Hoe ga je als architect van een schuur een villa maken?
“Door de plattegronden passend te maken binnen de contouren. Het is ook belangrijk om te kijken naar het uitzicht en de zoninval en uiteraard luisteren naar de wensen van de opdrachtgever. Eigenlijk begin ik een hekel aan het begrip ‘schuurwoning’ te krijgen. Maar wanneer we dit toch zouden moeten gebruiken, dan is dit een echte schuurwoning.”
Wat waren de woonwensen van de bewoners?
“Goed luisteren en in de huid kruipen van de opdrachtgever is altijd bij Studio Kees Marcelis het uitgangspunt. Wij hebben een bijzondere blik op de wereld en die blik willen we graag delen. Door anders te kijken, zie je meer! Een belangrijke woonwens bij deze schuurwoning was een royale indeling, met een warme sfeer. Er is ruimte en dus werd er bewust gekozen voor een grote keuken en een grote slaapkamer op de begane grond. Maar ook veel licht en dus raampartijen. Nog een woonwens: een haard en liefst een overdekt terras.
Wij willen het alledaagse naar een ander niveau tillen. Via dat perspectief laten wij je op een andere manier naar de omgeving kijken en nemen wij onze opdrachtgevers daarin mee.”
Is het ontwerp gebaseerd op duurzaamheid en de wens om circulair te bouwen?
“Dat was in eerste instantie niet de opdracht, maar het is wél iets waar wij als bureau mee bezig zijn. Daarnaast vonden wij dit vooral passend bij deze opdracht: van schuur naar villa.”
“Het was een schuur, behorende bij de boerderij.”
Wat is er van de oude schuur blijven staan?
“Eigenlijk alleen de gebinten en kolommen. Dit houdt wel in dat we de contouren van de schuur volledig hebben overgenomen met enkele uitbouwen.”
Wat zijn de specials in de nieuwe schuurwoning?
“Persoonlijk vind ik het beeld vanuit de woonkamer erg fraai. We hebben het op de volle hoogte open gelaten voor een waanzinnig uitzicht naar buiten. Terwijl de keuken met kookeiland onder de verdiepingsvloer is komen te liggen. Een andere special: het ronde raam dat gematteerd is. Nog een opvallend punt: de materialen die telkens van buiten naar binnen lopen. Daarnaast is er een prachtige slaapkamer met badkamer.
Welke materialen zijn er gebruikt en waarom?
“Voor de buitengevel is er gebruik gemaakt van gemodificeerd zwart hout. Dit materiaal wordt ook naar binnen doorgetrokken. Hierdoor wordt het idee van een schuur nog meer benadrukt. De puien zijn van aluminium, hiermee accentueren we het contrast met ‘het oude’.
De vloeren zijn van beton en het dak is van zink. Ook dit materiaal is weer passend bij de industriële uitstraling.”
Hoe duurzaam is de woning?
“Er is aardwarmte en we hebben gebruik gemaakt van uitstekende isolatiematerialen. Overal is LED-verlichting toegepast.”
“Door anders te kijken, zie je meer!”