Bouwbedrijf Timbor is als traditioneel bouwbedrijf enkele jaren geleden overgegaan op de bouw van schuurwoningen. Sander van den Hurk vertelt aan de hand van enkele vragen en voorbeelden wat erbij komt kijken om de eenvoudige uitstraling tot in perfectie bouwkundig uit te voeren.
Timbor is in 1986 opgericht als een traditioneel bouwbedrijf. Hoe is de keuze gemaakt om schuur-woningen te gaan bouwen?
“We zijn er eigenlijk ingerold. Hier in Veghel is de wijk Veghels Buiten enkele jaren geleden opgezet. Daar is alleen architectuur van schuurwoningen toegestaan. Als bouwbedrijf hebben we daarop ingespeeld. De eerste schuurwoning bouwden we vijf jaar geleden en we hebben er nu gemiddeld telkens twee in aanbouw. Het lijkt een hele overstap van traditionele bouw naar dit type bouw, maar voor ons valt dat wel mee.”
“Ik en mijn compagnon Tom van Oort hebben het bedrijf van Christ van Oort overgenomen. Het is altijd een bedrijf geweest dat maatwerk levert. In nauwe samenwerking met architecten en andere bouwbedrijven kunnen we alle bouwvormen aan. Voor de bouw van een schuurwoning is afstemming essentieel, omdat er veel verschillende materialen en constructies in samenkomen.”
Wat is volgens jou typerend voor een schuurwoning?
“Dat is de rechte vorm, een langgerekt bouwvolume met een spantvorm en daarop recht doorlopende dakvlakken. Het is de ogenschijnlijke eenvoud, zonder tierelantijntjes terwijl het veel ruimte biedt om je creativiteit erin kwijt te kunnen. Een schuurwoning heeft een duidelijk structuur met een gesloten zijde aan de voorzijde en maximale openheid aan de privézijde. Het is de optimale woning om landelijk te wonen, terwijl het ook goed bij bebouwd gebied past. Typerend zijn ook de grote dakoverstekken.”
“Door de vele mogelijkheden om materialen te combineren, is er ook een grote variatie in uitvoeringen. Hout, baksteen, natuursteen, veel glas, een rieten of zinken dak: het is allemaal mogelijk. We hebben pas geleden nog een schuurwoning gebouwd met een dak van cortenstaal.”
Hoe is het om een schuurwoning te bouwen?
“Wat eenvoudig lijkt, is vaak juist moeilijk te bouwen. De opdrachtgever ziet een plaatje dat door een architect is bedacht. Architectonisch is het mooi om zo min mogelijk van de bouwtechniek te zien. De lijnen van onder andere de kozijnen moeten zo dun mogelijk zijn. Daardoor ziet het er eenvoudig uit, maar bouwtechnisch en constructief vraagt dat om ingewikkelde oplossingen. De maximaal open ruimte binnen en de grote glaspartijen vragen ook veel van de stabiliteit van de constructie. Bovendien moeten de verschillende materialen goed op elkaar aansluiten. Dat maakt het uitdagend, maar het is ook weer heel fijn om te bouwen. Het komt echt aan op vakmanschap, kennis van materialen en bouwtechnieken.”
Hoe gaan jullie daarbij te werk?
“We willen voorkomen dat een architect iets met de opdrachtgever bedenkt waar vervolgens allerlei bouwtechnisch oplossingen voor nodig zijn die te veel in het zicht komen. Daarom schuiven wij al in het beginstadium aan bij een bouwteam. Wij weten waar de bouwtechnische oplossing zit voor de architectonische creativiteit.
We werken ook samen met bedrijven die zijn gespecialiseerd in onderdelen. Om bijvoorbeeld een mooi strak en vlak dak van binnen te hebben, werken we met Kingspan
Unidek, die de balkenconstructie in het dakvlak wegwerkt. Zo zijn ook grote dakoverstekken zonder ondersteunende balken mogelijk. Wij assembleren die onderdelen op de bouwplaats. Dat betekent dat we vooral goed zijn in het organiseren van het bouwproces.”
Is het anders om te werken voor opdrachtgevers die voor een schuurwoning kiezen?
“We merken dat deze opdrachtgevers willen investeren in kwaliteit. Schuurwoningen maken het mogelijk om in landelijk gebied luxe woningen te kunnen bouwen.
De opdrachtgevers kiezen bewust voor die landelijke sfeer en hebben meer aandacht voor duurzaamheid. Ze vinden de keuze van materialen en energieverbruik belangrijk, waardoor ze ook meer betrokken zijn bij de bouw. Ook dat maakt het fijn om schuurwoningen te bouwen.
Vind je persoonlijk een schuurwoning mooi?
“Jazeker. Ik ben van plan om er ook één voor mezelf te bouwen.”
Sander van den Hurk:
“Hier zie je een paar typerende elementen van de schuurwoning. Aan de voorkant is het vrijwel geheel gesloten. De voordeur en de garagedeuren zijn bijna onzichtbaar in de houten gevel geïntegreerd. Aan de privézijde is het maximaal open met glas dat om de hoek doorloopt. Aan die open kant is het ook goed mogelijk om een overkapping te maken.
Binnen is er een open ruimte die verschillende indelingen mogelijk maakt. Het interieur is modern met tegels van 120 bij 120 centimeter en strakke wanden. Ook het dak is van binnen vlak.
Bouwkundig waren hier een paar uitdagingen. Het glas dat om de hoek doorloopt is constructief lastig. Bij de grote ramen in het dak was het niet gewenst om daar draagbalken voor te laten lopen. Dat hebben we opgelost met het bedrijf Kingspan Unidek dat de draagbalken in het dakvlak heeft geïntegreerd.”
“Wij weten waar de bouwtechnische oplossing zit voor de architectonische creativiteit.”
Sander van den Hurk:
“Bij deze schuurwoning is goed te zien dat een traditioneel pannendak ook als gevelbekleding mogelijk is. Die gevel is weer de gesloten zijde. De blikvanger is de grote, vrij hangende overstek. Dit is een goed voorbeeld van een mooi plaatje waar wel een bouwkundige oplossing voor gevonden moet worden. De grote raampartijen hebben zo min mogelijk materiaal in de kozijnen. Dat hebben we gedaan door de kozijnen in het hout van de gevel op te nemen. Binnen en buiten lopen in elkaar over door onder meer de betonvloer. Binnen ligt er een gevlinderde betonvloer, eigenlijk zoals die ook in schuren en bedrijfshallen liggen. Dat past bij het uitgangspunt om het te houden bij de basis. De vloer heeft wel comfort door de vloerverwarming.”
Opdrachtgever Linda Kuijpers:
“We wilden eigenlijk een moderne woning, maar in de wijk Veghels Buiten zijn alleen schuurwoningen toegestaan. We zijn nu wel enthousiast, want we begrijpen het concept van de gesloten gevels voor en het open karakter achter. Het landelijke gevoel is er helemaal. Het is wel een woonwijk, maar door de opzet heb je bij het naar buiten stappen ook echt het gevoel buiten te zijn. Door de eenvoud – zoals een kind een huis tekent – heeft de woning een robuuste uitstraling. Binnen hebben we bewust voor een moderne inrichting gekozen. Met een schuurwoning heb je de mogelijkheid om in een landelijke omgeving toch een moderne woning te bouwen.”
“We begrijpen het concept van de gesloten gevels voor en het open karakter achter. Het landelijke gevoel is er helemaal.”
Sander van den Hurk:
“Deze woning laat goed zien dat traditioneel metselwerk ook past bij de uitstraling van een schuurwoning. Het is meer een afgeleide van een boerderij met een bijgebouw in de vorm van een bakhuis zoals die in de omgeving van Veghel veel voorkomt. Een bijgebouw is niet gebruikelijk bij een schuurwoning, want het is de bedoeling dat alle functies onder één dak worden ondergebracht. In dit geval is er wel voor gekozen, omdat het bijgebouw een zelfstandige woonruimte is in het kader van mantelzorg. Om te accentueren dat het om een bijgebouw gaat, is het hoofdgebouw bewust wat hoger en het bouwgebouw door materialisering ondergeschikt gemaakt aan het hoofdgebouw.”
Sander van den Hurk:
“Hier is het langgerekte volume goed te zien, met hier en daar een uitstapje naar links en rechts. Als we inzoomen op de bouwtechniek, dan zie je de lichtstraat die in het midden dwars over de rieten kap loopt. Onder die lichtstraat loopt de trap. Bouwtechnisch is het ingewikkeld om die lichtstraat zo strak in het riet te krijgen en precies in een lijn met de trap te krijgen.
In de kopgevel zie je van boven naar beneden het riet, de daklijst van de overstek en vervolgens de gevel met het hout en het glas. Zo’n combinatie van materialen is exemplarisch voor schuurwoningen, maar vraagt ook om bouwkundige expertise. Het doorlopen van het riet langs de gevel is ook herkenbaar voor een schuurwoning.”
Opdrachtgever
sanne minos:
“Voor onze nieuwe woning haalden we inspiratie van Instagram. Zo kwamen we op de schuurwoningen. We vinden het mooi vanwege de heldere vormgeving met zo min mogelijk poespas. Door de keuze in materialisering is er juist weer ontzettend veel mogelijk.
Voor ons is een schuurwoning een traditionele vorm in een moderne uitvoering. De open ruimte binnen maakt het mogelijk om veel met de indeling te spelen. Zo kwam onze interieurontwerpster op het idee van de boom midden in de woning. Het benadrukt het open karakter en het maakt het hele ontwerp spectaculair.”
“Met een schuurwoning heb je de mogelijkheid om in een landelijke omgeving toch een moderne woning te bouwen.”
Meer infomatie: www.timbor.nl
Tel: 0413 – 34 16 10